Onze primary mission
De primaire missie is voor elk team hetzelfde. We moeten namelijk de luchtdruk, de temperatuur en de hoogte meten. Al de data die we dan verzamelen gaan we via radiocommunicatie naar onze grondbasis sturen. Zo kunnen we vanop de grond meevolgen met wat er in de lucht aan het gebeuren is. Ook zijn we van plan om foto’s te nemen tijdens de vlucht. Dit voor onze Instagram ;), maar ook om te kunnen zien dat onze andere missie gelukt is. Dat is natuurlijk ook een belangrijk deel van de wedstrijd om te zorgen dat beide missies lukken.
Dit gaat zeker niet vanzelf gaan. Ook moet elk team dezelfde sensoren gebruiken zodat deze missie eerlijk blijft. Daarom heeft de Cansat organisatie elk team een kit gegeven zodat iedereen aan de slag kan gaan.
Secondary mission
De secundaire missie is voor elk team anders. Er zijn teams die extra waarnemingen gaan doen tijdens de vlucht, maar er kunnen even goed teams zijn die dingen in hun Can gaan aanpassen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden. Op de website zeggen ze dat het een zelfbedacht experiment of technische uitdaging moet zijn, die je satelliet tijdens de vlucht moet uitvoeren. Wij hebben er voor gekozen om papiertjes uit de Can te laten vliegen. Dit zijn niet zomaar papiertjes, maar papiertjes met plantenzaadjes op, en in ons geval zaadjes voor kleurrijke bloemetjes.
We zijn op dit idee gekomen omdat we toch wel met de klimaatverandering in ons hoofd zitten. Ook komen er steeds meer bosbranden, overstromingen, tsunami’s enzovoort. Die extreme weersomstandigheden hebben niet alleen effect op ons, de mens, maar ook op de natuur en daar zouden wij graag mee willen helpen. Zo kunnen we door middel van onze Can plantenzaadjes over getroffen gebieden uitstrooien en de natuur een handje helpen om zichzelf te herstellen.
Natuurlijk moeten we dat eerst even testen. We hebben dus veel krantenpapier versnipperd. Daar hebben we water bij aan toegevoegd en eens heel goed gemixt. Wel een kleine tip, probeer dit niet thuis. Wij hebben dit in het STEM-lokaal bij ons op school gedaan onder toezicht van een volwassene en met een mixer die hiervoor bestemd was, dus geen mixer van in de keuken. Hieronder kan je al een paar foto’s zien, samen met het eindresultaat. Op onze Instagram staan er nog meer!
Contact: Instagram
made by: Tinne Van den Brande, Marie Van de moortel
By order of: Marie Van de moortel, Emile Schotsmans, Tobias Verschoren, Toon Smekens