Doel
Je bouwt je eigen satelliet (CANSAT). Deze wordt met een raket een kilometer hoog geschoten. Daar wordt het uitgeworpen. De teams moeten zorgen dat
- de missies slagen
- je satelliet veilig landt
- je satelliet kan teruggevonden worden op het militair domain (tracking)
De missies
- Primaire missie: Deze is verplicht en dezelfde voor alle deelnemers: meten van hoogte, luchtdruk en temperatuur. Tijdens de afdaling worden de gegevens verzameld en direct verzonden naar een (eigen) grondstation. Nadien worden de gegevens geanalyseerd, bv voor 3D trajectreconstructie, datavisualisatie, …
- Secundaire missie: Deze moet je zelf verzinnen en uitwerken.
College Hagelstein?
Onze zesdejaars in de richting Informatica-en Communicatiewetenschappen (a.k.a. ICW) doen met twee teams voor de eerste keer mee. Beide projecten zijn weerhouden eind september, ze zijn dus al door de eerste selectie geraakt!
Team Carewing
Hun secundaire missie is een vliegtuig met uitklapbare vleugels in de CAN mee te sturen, Na het uitwerpen wordt het vliegtuig losgelaten en komt het zelfstandig naar een vastbepaald punt (autopilot)
Team Seed.exe
Hun secundaire missie is onderzoeken of je na een natuurramp zaden kan uitstrooien in het rampgebied en deze zaden een ‘head start’ kan geven. Dit kan bijvoorbeeld door ze in te bedden in een bepaalde vorm om ze verder te laten zweven, om ze te coaten in een meststof, …
Deadlines
De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Voor de deadline moet elke team aan de organiserende jury rapporteren wat het tot dan toe al bereikt heeft. In elke ronde vallen er een aantal teams af. De teams die in de finale geraken, mogen hun CANSAT met een echte raket een kilometer hoog in de lucht schieten.
Belangrijk is dat alles in het Engels gebeurt: handleidingen, communicatie met de experts, hun eigen progress reports en (in halve finale en finale) de voorstelling van hyn project in de aula.
Ronde 1: (oktober)
Indienen projectvoorstel. Daar zijn onze teams dus al door.
Ronde 2 (januari)
Eerst hebben ze een meeting met de experts van de organisatie waar ze aan vertellen over hun project maar ook vragen aan kunnen stellen, online of in het echt. Een paar dagen later sturen onze teams hun eerste report in. Enkele dagen er na weten ze of ze door mogen naar de volgende ronde.
Ronde 3 (februari)
Opnieuw eerst een meeting met de experts van de organisatie, online of in het echt. Een paar dagen later sturen onze teams hun tweede ‘progress report’ in. Enkele dagen nadien weten ze of ze door mogen naar de volgende ronde.
Ronde 4: semi finale (eind maart)
Mondelinge presentatie van hun project in Brussel, in het Engels, voor de experts en een volle aula met de andere teams. Selectie van de 30 teams uit heel België die doorgaan naar de finale.
Support days (april)
Team kan vragen stellen aan de experten.
Finale (24-26 april)
Het project wordt afgeschoten met een raket. Opnieuw voorstellen van hun project. Hieruit wordt de uiteindelijke winnaar gekozen.